TÁVKÖZLÉSI ÉS MÉDIAINFORMATIKAI TANSZÉK
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - Villamosmérnöki és Informatikai Kar

Kedves Hallgatók

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk az Labor támogató rendszer Hallgatók számára elérhető funkcionalitását. Jelenleg a rendszer teszt üzemben van, kérjük ha hibát tapasztal, vegye fel velünk a kapcsolatot!

A kiírt témákat bejelentkezés után az „Önnálló Laboratórium/Témalista” aloldalon érhetik el. Az érdekes témákat a „Kedvencekhez ad” gombbal tárolhatjuk. Amennyiben jelentkezni szeretne a témára, akkor a téma részletes adatlapja alján lehet jelentkezni a „Jelentkezem” gomb megnyomásával. A gomb megnyomása után a ki kell választani a Neptun rendszerben felvett tantárgy kódját. Kérjük, hogy a tárgy kiválasztását körültekintően végezzék el. Figyelem, ez a jelentkezés előjelentkezésnek minősül. Kérjük vegye fel a konzulensével a kapcsolatot, és a szokásos módon személyes konzultáció keretein belül egyeztessék a feladatot. Előjelentkezéséről az oktató email értesítést kap.

Amennyiben megvan a szimpatikus téma, mozgassák előre a listában, hogy a jelentkezés véglegesíthető legyen. Azon témák eltávolítása, amelyekre jelentkezett, de végül nem választott nem szükséges, automatikusan „Elutasított” státuszba kerülnek. A tanszék ezeket a jelentkezéseket statisztikai célokra használja fel. Ha valamilyen oknál fogva az első helyen jelentkezett téma elutasításra kerül, akkor automatikusan a második helyen levő téma válik jelentkezhetővé.

Miután az oktató elfogadta a jelentkezését, onnantól elérhető a téma adminisztrálásához szükséges felület „Önnálló Laboratórium/Jelentkezéseim” aloldalon a téma táblázatában levő „További információk” gomb megnyomásával. A jelentkezés tényéről az oktató, a jelentkezés státuszváltásáról a hallgató kap értesítést.

A jelentkezés adminisztrálásához szükséges felületen érhetőek el az alábbi funkciók: Munkaterv, Beszámoló, és Prezentáció feltöltésére. A fálj feltöltéseknél, kérem figyeljen a határidőkre, illetve a megengedett fájl méretekre. Ezekről a határidőkről, elmulasztásának következményeiről és kritériumokról az adott téma adminisztrációs oldalán talál részletes felvilágosítást.

Szintén ezen az oldalon lesz lehetősége jelentkezni a megadott beszámoló időpontokra is. Kérem figyeljen oda, hogy a beszámoló jelentkezéshez szükséges, hogy a megfelelő dokumentációk fel legyenek töltve a rendszerbe. Amennyiben jelentkezik egy időpontra, arról a konzulense és a Ön is értesítést kap. Ennek ellenére javasoljuk, hogy az időpontot mindig egyeztesse a konzulensével.

Az osztályzatokat a konzulensétől és a beszámolón jelen levő oktatótól kapja. Amikor ezek a rendszerbe kerülnek, szintén email értesítést kap.

Amennyiben gondja támadna a rendszer használatával kapcsolatban kérem lépjen velünk kapcsolatba a labor[at]medialab[dot]bme[dot]hu email címen.

Az önnálló laboratórium és diplomatervezés tárgyakról

Az Önálló laboratórium, Szakdolgozat, Diplomatervezés tárgyak közös jellemzője, hogy a hallgató egy általa választott témával önállóan foglalkozik (bizonyos esetekben esetleg néhány hallgatótársával együtt), egy hozzá rendelt konzulens irányítása alatt.

Az Önálló laboratórium, Szakdolgozat, Diplomatervezés tárgyak mindegyikéhez képzésenként, ill. azon belül, szakirányonként/ágazatonként külön tantárgy tartozik. Minden tantárgynak van saját adatlapja, oktatója, követelményrendszere, sőt, saját honlapja is. Ezek e lap alján lévő táblázatban találhatóak meg, és a tárgyak kódját és a honlapjára való linket tartalmazzák. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a táblázat egy sorában található tárgyaknál figyelmet fordítottunk arra, hogy ha különbözik is a tárgy oktatója, a követelményrendszereik egymással harmonizáltak legyenek.

A témakíírásokról

Tanszékünkön alapvetően közösen készítjük a kiírásokat az összes fent említett tárgyra. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb témát felvehetik BSc-s és MSc-s hallgatók is, tantárgytól (önlab/szakdolgozat/diplomatervezés), szaktól, szakiránytól/ágazattól függetlenül. Ez úgy lehetséges, hogy sokszor egy téma kellően általános ahhoz, hogy a különböző tárgyat felvevő hallgatók különböző konkrét feladatot végezhessenek az adott témán belül. Néha azonban ez nem lehetséges: ez esetben a konkrét témakiírás egyértelműen rendelkezik, hogy ki választhatja, avagy ki nem választhatja az adott témát.

E közösen kiírt témák közül lehet akkor választani, ha valaki újonnan lép be a rendszerbe pl. a BSc. Önlab tárggyal, vagy az MSc. Önlab1-gyel. Javasolt ilyenkor egy olyan témát választani amely folytatólagosan elvihető a Szakdolgozat, illetve a Diplomatervezés 2 tárgyakig. Ugyanakkor, amennyiben valaki úgy látja jónak, lehetősége van témát váltani a félévek között. (Ez alól az MSc Diplomatervezés 1 - Diplomatervezés 2 kivétel, ezek egy szerves egységet képeznek, közöttük a témaváltás nem lehetséges.) Amennyiben valaki új témát keres, szintén a közösen kiírt témák közül választhat.

Önállólaboratórium tantárgyak a BME TMIT-en 2017/2018 tanév őszi félév

A tanszék honlapján olvasható egy általános tájékoztató az önállólabor-tárgyakról. Ezen az oldalon pedig néhány, a tanszéken oktatott önállólabor tárgy konkrét tudnivalói találhatók.